Genforeningsåret er slut – men interessen holder ved

2020 var et ganske særligt år i Danmark. Ikke bare på grund af coronaens udbrud, som vist efterhånden hænger de fleste ud af halsen, men også fordi 2020 var 100-året for genforeningen – altså at det, vi i dag kalder Sønderjylland stemte sig tilbage til Danmark efter at have været under tysk herredømme siden den krig, vi tabte i 1864.

Selv om vi nu skriver 2021, er der stadig mange aktiviteter, der fortsætter og markerer Genforeningen – således har der for eksempel været uddelt en mængde midler til udstillinger og andet, som fortsat eksisterer ind i 2021.

Hold styr på det hele

Hvis man er historisk interesseret og måske arbejder professionelt med at systematisere materiale og oplysninger om Genforeningen, kan det være en god ide at bruge crm som et redskab til dette. Et CRM system er et system, der kan logge data, systematisere og sortere, så man kan holde styr på sine informationer – ikke mindst, hvis man i sit arbejde har dialog med folk udefra, sådan som mange har, hvis de organiserer og koordinerer eksempel udstillinger og events.

Et af de steder, hvor der har været og fortsat er mange aktiviteter til minde om Genforeningen, er museet på Sønderborg Slot, hvor der er opbygget en stor udstilling i forbindelse med jubilæet. Den er fortsat åben er bliver mere eller mindre permanent, så der også er mulighed for at se den, når først engang landet er åbent igen efter corona-nedlukningen.

Et af temaerne for udstillingen er det tyske mindretal, som opstod efter Genforeningen, da en hel del mennesker med tysk sindelag valgte at blive i den nu danske landsdel i stedet for at flytte til Tyskland. Helt på samme måde, som folk med dansk tilknytning valgte at blive i den del af Slesvig, der forblev som tysk landsdel efter Genforeningen.

I dag er samarbejdet mellem danske og tyske på begge sider af grænsen kendt over hele Europa som et mønstereksempel på, hvordan man kan løse problemstillingerne med mindretal i grænseområder, men over tid har det ikke været uproblematisk. Det kan man blandt andet se mere om på udstillingen på Sønderborg Slot.

zerif-lite