Mange mennesker interesserer sig for historie, og ikke mindst er der stor interesse for, hvordan historien har udviklet sig i det lokalområde, hvor man bor.
[IMAGE=b0BNy1eeO18v.jpg]
De fleste sogne og kommuner har lokalarkiver, og vil man have et overblik over de lokale arkiver i Aarhus-området, så kan man eksempelvis finde en oversigt på hjemmesiden, der tilhører Aarhus Kommunes biblioteker.
[IMAGE=eFA8HhdsaPc3.jpg]
Frivilligt drevne arkiver
Mange lokale arkiver er drevet af frivillige kræfter, og der er rigtig mange danskere, der på en eller anden måde er aktive som led i frivilligt arbejde. Alt fra biografer over genbrugsbutikker til cafeer bliver drevet af frivillige – og også på lokalarkiverne lægger de frivillige mange kræfter, når eksempelvis billedmateriale og gamle kirkebøger skal indscannes, så der kan søges digitalt.
Når man er frivillig, arbejder man ofte tæt sammen med andre. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på ens mundhygiejne, som man ikke plager sine omgivelser med dårlig ånde eller andre ubehageligheder. Hvis man ønsker at pleje sin mundhygiejne maksimalt, kan man for eksempel kigge forbi https://www.sunstargum.com/dk/, hvor der er masser af gode råd til, hvordan man kan gøre den del af livet behageligt for sig selv andre, så man er klar til at gå ud og udføre sine frivillige hverv.
Sjove historier og alvorlig fortid
Mange lokalarkiver rummer stof til mange fortællinger om den lokale historie. Her er både kilder til den sjove historie om de skæve eksistenser og kilder, der fortæller om en alvorlig fortid med stor børnedødelighed og fattigdom.
Kirkebøgerne er en vigtig kilde til at få oplysninger om beboerne i et sogn, deres liv, ægteskaber og børnefødsler. Mange bruger kirkebøgerne til at forske i deres egen slægts historie, men kirkebøgerne er også et objektivt redskab til at få skabt en generel fortælling om det lokalområde, som man hører til.
Her finder man præstens optegnelser om livets gang i sognet, ofte kombineret med en vurdering af de personer, som omtales i kirkebøgerne landet rundt. Ikke mindst tidligere, da religionen fyldte mere i folk hverdag, end den gør for folk flest i dag, var den moralske vurdering af folk en vigtig del af kirkebøgernes indhold. Det var ikke ligegyldigt, om man var enlig mor eller gift barnefader – man skulle helst passe ind i tidens moralske normer for ikke at blive bedømt negativt af sognets religiøse overhoved.
Mange lokale virksomheder har også gennem tiderne indleveret arkivalier til lokalarkiverne. Her kan man virkelig grave sig ned og finde spændende informationer om, hvordan erhvervslivet har udviklet sig i et lokalområde. Her finder man historierne om, hvordan den lokale tømrermester fik gang i produktionen af tærskeværker eller andre maskiner til et landbrug i forandring, og her kan man læse om mejerierne og alle de andre virksomheder, som gennem årtier var med til at præge de små samfund.