Tapet er et fænomen, som aldrig vil gå af mode. Der er tale om en opfindelse, der går flere hundrede år tilbage i historien, og det kan du lære alt om i dag.
Alt om den danske tapethistorie
Den danske tapethistorie går tilbage til omkring 1760’erne. Her kom der de første danske tapetfabrikker med produktion af papirtapet. Blandt andet åbnede Henriques Tapetfabrik op i København i 1777.
Dengang var tapet dog udelukkende bloktrykte ark. Der gik flere årtier før tapet blev udviklet til det produkt, som vi kender den dag i dag. I 1798 opfandt den franske opfinder Louis-Nicolas Roberts en løsning til papirproduktion i lang baner.
Men vi skal helt frem til 1839, hvor den engelske kattuntrykker Charles Potter fandt frem til en løsning med at overføre det maskinelle valsetryk på papir. Dette dannede grundlaget for produktion af papirtapeter på ruller, som der fx kan købes på Familietapeter.dk den dag i dag.
I slutningen af det 19. århundrede oplevede Danmark industrialiseringen af tapetproduktion. Her slog trykkemaskiner og valser igennem, og i 1871 grundlagde Carl Krüger den første tapetfabrikation.
Det lagde banen for tapetproduktion på trykkemaskiner, og den masseproduktion førte til en billigere pris på tapet. Derfor kunne størstedelen af den danske befolkning nu købe tapet til sine huse, og det førte til at tapetserede vægge blev udbredt i den danske boligkultur. Denne tendens prægede størstedelen af de danske hjem i det 20. århundrede og tapet bliver stadigvæk brugt i udbredt form den dag i dag.
Tapet bruges til meget mere end vægge
I dag bruges tapet som et designelement på såvel vægge som møbler. Du kan blandt andet placere tapet i indbyggede reoler til at give et personligt tvist til hjemmet.
Nu til dags er det især populært at designe husets interiør med klassiske blomstrede tapeter. Det kan skabe en retro stemning hvor som helst i huset, uanset om du ønsker at sætte det op i soveværelset, på badeværelset eller i køkkenet.
Tapet er stadigvæk populært den dag i dag, da det er en metode til at leje med lyse og mørke kontraster i et rum. Takket været tapet kan du gøre et trist og mørkt rum til glade og farverige omgivelser.
Hvis du ønsker at følge den seneste mode, kan du overveje at bruge jordfarver og mineralfarver, som er blevet super moderne igen.
Oplev tapethistorie på Fasangården i København
Du kan komme helt tæt på tapethistorie rundt omkring i Danmark. Du kan blandt andet besøge spiseriet på Fasangården i Frederiksberg i København.
Fasangården er en klassicistisk ejendom. Tilbage i 1682 var det bolig for fasanmesteren for Kong Frederik IV. Siden da er Fasangården i den københavnske hovedstad blevet udbygget flere gange, og det er i denne forbindelse at der er blevet fundet frem til dansk tapethistorie.
Der er blevet fundet frem til 16 lag tapeter på væggene, og denne historiske vægbeklædning er blevet nøje bevaret. Tapeterne stammer fra perioden mellem 1828 og 1960, hvilket betyder at der altså er tale om noget af det første danske tapet. Vægbeklædningen er blevet rekonstrueret til komplet udstrækning, og det skaber flotte farverige vægge, som du har mulighed for at overvære på besøg på Fasangården.