Historiens stemme

Mange mennesker interesserer sig for historien i det miljø, hvor de bor eller er vokset op. Der er hjælp at hente i de forskellige lokale arkiver, som findes rundt omkring, og som typisk drives af frivillige, som bruger en del af deres tid på arkiverne, hvor de katalogiserer materialer, registrerer og scanner fotos og gamle registraturer, så nutidens mennesker kan følge historiens gang i deres område.

I det hele taget er de frivillige en stor del af råstyrken og kraften i de danske lokalsamfund. Foreninger og organisationer drives helt eller delvist med frivillig arbejdskraft, og det gør blandt andet, at de mange så lokalarkiver rundt omkring i landet kan fungere. Nogle steder er de en del af de offentlige museer, andre steder drives de ved rene frivillige kræfter.

Historisk viden giver dybde og forståelse

Det at grave i den lokale historie er ikke alene en fornøjelse for folk, der ikke har bedre ting at give sig til. Når man ved noget om, hvordan historiens gang i et lokalområde har været, for man en dybere forståelse for udviklingen i området og en forståelse for, hvorfor nogle ting måske er, som de er – og ikke nødvendigvis bare skal laves om.

For eksempel står der mange steder ved en gammel går, der måske ikke længere drives som aktivt landbrug, et par gamle, høje træer, som de lokale beboere har skånet gennem tiderne, trods vejbyggeriet, nedrivninger af udhuse og andet, der har overgået gårdens og dens omgivelser. Når de gamle træer er blevet skånet, skyldes det tit, at de er såkaldte brandtræer, som havde til formål at beskytte bygningerne mod brand. Ofte siger historien, at en gård ville brænde ned til grunden, hvis brandtræet eller brandtræerne blev fældet, og derfor fik de lov til at stå gennem alle omskiftelige tider. Mange er i dag fredet og vidner om, at vi stadig har respekt for historien – men også om, at det kan være nødvendigt at gøre noget aktivt for at beskytte den historiske arv i et lokalområde.

Nye skikke

Interessen for historie afdækker også, hvordan traditioner og levemåder skifter. Hvor børn tidligere klædte sig ud og gik rundt fra hus til hus til Helligtrekonger, iklæder de sig i dag ofte et flot halloween kostume, og i stedet for Helligtrekonger er det nu ved Allehelgen, at de vandrer rundt og tigger slik og småkager fra folk.

Nogle gange begræder vi en udvikling som denne, hvor skikke går til grunde og afløses af nye, men når vi ser det hele i historiens lys, finder vi ud af, af en sådan udvikling altid har været en del af historiens gang. Mon ikke menneskeheden – og de lokalsamfund, hvor de lever – overlever, at skikke ændrer sig, og nye kommer til? Om nogle år vil historien sikkert afsløre, at det gik alligevel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

zerif-lite