Besøg en herregård eller et historisk hus

Er du interesseret i historie, så er et besøg på en herregård en spændende mulighed for at få et indtryk af fortidens liv – og måske endda samtidig få et indtryk af, hvordan livet på herregården er ført op til vore dage. Mange herregårde er nemlig både åbne for besøgende og beboede af den familie, som ejer den, og det giver et helt særligt indtryk af at besøge et levende museum.

I hver landsdel er der flere herregårde, der er åbne for besøg, mens andre er helt private og ikke lukker turister ind.

I Jylland kan du blandt andet besøge Clausholm syd for Randers. Her bor familien Berner, som har ejet slottet i flere århundreder, og stedet drives stadig som et gods med landbrug, skovbrug og udlejning af huse og erhvervsbygninger. Slottet rummer blandt andet den interessante historie, at det var eksilhjem for Anne Sophie Reventlow, der havde været gift med Frederik d. 4., men efter hans død blev forvist. I dag er slottet i det hele taget restaureret, som det ville have set ud på Frederik d. 4’s tid.

Andre slotte er som sagt lukkede for offentligheden, men åbnes en sjælden gang. Det er blandt andet sket et par gange på Frijsenborg ved Hammel, da den tidligere lensgrevinde åbnede slottet for at samle penge ind til velgørende formål.

Herregårdene er ét eksempel på hvordan et samfundslag levede, og det interessante er, at de markante bygninger ofte afspejler flere ejerfamiliers ønsker og krav til bygningerne, så de tit har forskellige dele, der er udført i forskellige perioders stilarter.

Vil du se, hvordan andre samfundslag levede, kan du besøge andre typer af huse, som er åbne for offentligheden. Købstædernes miljø er blandt andet samlet i Den Gamle By i Aarhus, og tager du på Hjerl Hede i Jylland eller på Frilandsmuseet i Brede ved København, kan du se, hvordan bønder og almue levede i tidligere tider.

zerif-lite