Studerer du historie på universitetet, så vil du måske gerne have et studiejob, hvor du kan formidle historisk viden. En af måderne at gøre det på er ved at blive historieformidler på byvandringer. Over hele Danmark arrangeres der mange populære byvandringer, som er et tilløbsstykke, fordi historien bliver mere levende og nærværende end på et museum.
Når turister, danskere såvel som udlændinge, besøger en by de ikke kender, er det oplagt at tage på byvandring for at få et indblik i byens historie og seværdigheder. Selvom man har boet i en by i mange år kan det være sjovt at tage på byvandring, fordi man dermed vil opdage nye sider af sin by, som man måske ikke kendte til i forvejen. Som regel er det også hyggeligt at gå i en gruppe sammen og lytte til en dygtig og underholdende historieformidler, og det er derfor oplagt at man som familie, venneflok eller en flok kolleger deltager i byvandring.
Kan du formidle historien om fx København i 1700- eller 1800-tallet på en spændende og interessant måde, så er du allerede godt på vej til at få et interessant studiejob eller deltidsjob. Byvandringer kan fx også indgå som et arrangement i forbindelse med Halloween, og her kan byvandringen handle om skeletter, spøgelser og byens mørke, uhyggelige sider. Under coronakrisen er interessen for epidemier vokset, og således kan man også tage på en byvandring, der handler om, hvordan epidemier har formet København og blive meget klogere.
Styr på detaljen
Som historiefortæller på byvandring er det vigtigt, at du har styr på alt ned til mindste detalje. Ligesom det er vigtigt for en god håndværker, at han altid har styr på sit værktøj, hvilket han kan få med en værktøjstavle fra https://www.worksystem.dk/ samt reolsystemer, som kan monteres i varevognen. På samme måde er det vigtigt, at du har styr på aftalte mødetidspunkt, og altid står klar som den første på mødestedet. Du skal have styr på dit fortælle-manus og egentlig helst kunne historierne udenad, så du kan fortælle dem på en mere levende og engageret måde, end hvis du står og kigger ned på et stykke papir. Du skal kunne holde gruppens opmærksomhed fanget i 1-2 timer og kunne besvare spørgsmål. God forberedelse er vigtig. Til gengæld er det en stor tilfredsstillelse at få mulighed for at dele sin viden om spændende lokalhistorie og Danmarkshistorie.
Historiefortæller i provinsen
Drømmer du om at blive guide i Aarhus eller Odense er der også mulighed for at få et formidlingsjob som guide – også når du er færdiguddannet. Disse byer tiltrækker hvert år mange turister, som gerne vil på byvandring og have en dygtig guide med. Så hvis du brænder for at formidle historie, og du gerne stiller dig op foran en gruppe fremmede, men nysgerrige danske og udenlandske turister, ja, så vil jobbet helt sikkert være noget for dig. Det er en sjov måde at tjene penge på, og du er med til at holde dansk lokalhistorie og Danmarkshistorie levende for danskerne og de udenlandske turister.